4 stycznia 2014

Slone ciastka

Odkad zamieszkal z nami moj KitchenAid za kazdym razem jak wchodze do kuchni to nachodzi mnie na upieczenie czegos, 2 dni walczylam z ta checia. Po pierwsze dlatego ze mamy jeszcze w domu swiateczne zapasy roznych ciast, nie ma sensu piec kolejnego. Dzis wymyslilam ze zrobie slone ciastka, swietne do piwa na ktore tez ostatnio mam ochote.
Przepis jest prosty potrzebne sa 3 skladniki:
maka-125g
tarty parmezan-100g
maslo 80g
sol, pieprz
Zagniatamy ciasto, walkujemy i potem foremkami wykrawamy ciastka. Mozna ja jeszcze posmarowac zoltkiem i posypac makie, slodka papryka, sezamem, drobno siekamymi orzechami, rozmarynem. Ja postawilam na wersje bez posypek. Pieczemy az sie zarumienia lekko.
Gotowe. Dzis wieczorem bedzimy popijac zimne piwo i zajadac sie ciastkami:)
Mozna je zrobic tez w wersji bezglutenowej wystarczy zwykla make zastapic maka ryzowa.
Na zdjeciu widac foremki, ktore sa duzo mniejsze od normalnych maja najwyzej 3 cm srednicy. Te ciastka powinny byc male, takie na jeden kes. Jeszcze jedna dobra rada, po zrobieniu ciastek dobrze jest zaprosic psa do kuchni, zalatwi za nas zamiatanie podlogi. Brick zawsze wylizuje wszystkie okruszki:)

5 komentarzy:

  1. ja obozavam kolače a ovi su tako primamljivi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomagier całą gębą ;) Świetny pomysł!
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna przekąska a pomocnik pierwsza klasa:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Ja uwielbiam takie słone przekąski.I piwo:) A pies jest fantastyczny :)
    Najlepszego w Nowym Roku Ewo !

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie upiec takie ciasteczka. Dzięki za przepis! Przed Świętami upiekłam orzechowe ciastka z Twojego przepisu i były baaardzo smaczne. Mąkę orzechową zrobiłam sama. Utarłam orzechy laskowe.

    OdpowiedzUsuń